Acceleraţia gravitaţională

Acceleraţia gravitaţională

          Pământul poate fi considerat într-o primă aproximaţie un corp sferic de masa M, şi raza R. Această masă creează într-un punct p situat la distanţa R >  de centrul pământului un câmp gravitaţional identic cu cel care i-ar creea o masă punctiformă egală cu M, situată în centrul planetei:

M

R= -K  —

R

          În orice punct de pe suprafaţa pământului ( r =R ) intensitatea câmpului gravitaţional terestru are acceaşi valoare:                    M

R= K   —  => R:M

P

         Într-un punct P situat la distanţa r de centrul pământului valoarea intensităţii este conform formulei unu.

Deci :

         Intensitatea câmpului gravitaţional scade cu pătratul distanţei faţă de centrul Pământului .Vectorul F este orientat în orice punct, radial spre centrul Pământului!

         În fapt, din cauza rotaţiei proprii a Pământului greutatea la suprafaţa pământului, şi forţa de atracţie universală nu sunt chiar identice, pământul nefiind riguros  sferic, se constată o variaţie (la nivelul mării), datorită turtirii Pământului la poli şi mai bombat la ecuator există diferenţe în valorile razei ……..

Locul, Regiunea Latitudine

Polul Nord

90’ N

Bucuresti

45’ N

     Un corp cu cât se îndepărtează mai mult de Pământ resimte mai slab acţiunea gravitaţiei. Greutatea devine din ce în ce mai mică. În momentul în care forţa de atracţie a Pământului este compensată de cea a lunii, spunem că obiectul a intrat în stare de imponderabilitate! Termenul este exagerat deoarece obiectul nu-şi pierde toată greutatea ci doar şi-o micşorează apreciabil !

          De obicei greutatea obiectelor pe altă planet, cântăresc   mai puţin de jumătate din valoarea obiectului.

În acest experiment s-au folosit urmatoarele :

*Dinamometrul

*Discuri metalice de o greutate medie 10g

[button link=”https://referate.wyz.ro/wp-content/uploads/2014/05/Acceleraţia-gravitaţională.7z” color=”black” newwindow=”yes”] Download 7zip[/button]

Please follow and like us: