Acid boric

Acid boric

 acid boric mostra

Mostră de acid boric

          Acidul boric, numit și acid boracic sau acid ortoboric sau Acidum Boricum sau hidroxid de bor, B(OH)3 se prezintă sub formă de cristale lucioase, incolore, translucide, alcătuite din molecule plane de B(OH)3 ( cu B hibridizat sp2) unite prin legături de hidrogen.

Acidul boric, în soluție apoasă, un acid monobazic foarte slab (Ka=3,8×10-10). Aciditatea acidului boric este evidențiată prin formarea speciilor tetracoordinate, [B(OH)4], în urma reacției cu apa:

B(OH)3 + 2H2O = [B(OH)4] + H3O+

Echilibrul este mult deplasat spre stânga, din cauza formării de acizi poliborici care sunt acizi tari.

Acidul boric este ultizat uneori ca antiseptic, insecticid, ignifug, în centrale electrice nucleare pentru controlul ratei de fisiune a uraniului, și ca precursor al altor compuși chimici. Există sub formă de cristale incolore sau pudră albă și este solubil în apă. Are formula chimică H3BO3, scris uneori și B(OH)3. Când apare ca mineral, este numit sasolin. Acidul boric poate fi folosita intr-o reactie redox.Acest acid se poate folosi in obtinerea energiei sub forma de caldura.Acidul boric se poate deshidrata si se obtine oxidul boric care in reactie cu apa degaja caldura fortata de mare intensitate. Este disponibil în farmacii. Mai este utilizat și pentru uz extern în cazul acneei, fiind amestecat cu o anumită cantitate de apă în funcție de prescripția dermatologului.

Preparare

            Acidul boric se obține prin reacția dintre poliborați și acizi tari; acizii poliborici nu sunt stabili și formează specii condensate. În laborator acidul boric se poate obține prin reacția boraxului cu un acid mineral, de exemplu cu acid sulfuric conform reacției:

Na2B4O7x10H2O + H2SO4 = 4B(OH)3 + Na2SO4 + 5H2O

Determinarea purității acidului boric

            Puritatea acidului boric se determină prin titrare cu o soluție de hidroxid de sodiu, în prezență de fenolftaleină. Neutralizarea acidului boric cu NaOH decurge conform ecuației:

B(OH)3 + NaOH = Na+[B(OH)4]

            Titrarea acidului boric este posibilă numai dacă acestuia i se mărește gradul de disociere (tăria ionică) care se realizează prin:

  • adăugare de NaCl (sare)
  • condensare cu polialcooli (glicerină, manită, glucoză etc.)

 

  • Alte denumiri:  hidroxid de bor, acid ortoboric, acid boracic
  • Formula chimică: B(OH)3
  • Masa molecular: 61,83 g/mol
  • Densitate: 1,435 g/cm3
  • Punct de topire: 444 Kelvin
  • Punct de fierbere: 573 Kelvin [2,52 g/100mL (0 °C); 4,72 (20 °C)]
  • Solubilitate: 5,7 (25 °C); 19,1 (80 °C); 27,53(100 °C)
  • Aciditate (pKa): 5,2

sursa: wikipedia

[button link=”https://referate.wyz.ro/wp-content/uploads/2013/06/Acidul-boric.7z” color=”black” newwindow=”yes”] DOWNLOAD 7zip[/button]

 

Please follow and like us: