Blenoragia (gonoree)

Blenoragia (BTS)gonoree

 Generalități

             Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală. Este o infecție bacteriană a uretrei masculine și a uretrei feminine, colului uterin sau ambelor la femeie. Gonoreea poate afecta rectul, anusul, gâtul sau organele pelvine și rar conjunctiva (membrana ce căptușește pleoapa și suprafața ochiului).

            Mulți oameni numesc gonoreea și blenoragie (sau sculament). 
Riscul de a face boala este mai mare la femei decât la bărbați.

 Cauze

             Gonoreea este cauzată de bacteria Neisseria gonoree. Gonoreea se ia în timpul unui act sexual (vaginal, anal, oral) cu un partener infectat. O femeie însărcinată poate transmite boala la copil în timpul nașterii.

Gonoreea poate fi transmisă în orice moment de către o persoană infectată cu Neisseria gonoree, indiferent dacă acea persoană are sau nu simptome. O persoană bolnavă este contagioasă până la efecturea tratamentului.
            Dacă o persoană a avut gonoree nu este protejată împotriva unei viitoare infecții. O expunere nouă la gonoree duce la reinfectare chiar dacă înainte s-a urmat tratament și boala a fost vindecată.

 Factori de risc

  • parteneri multipli (sex cu mai mult de un partener în anul trecut)
  • un partener cu risc (partener care a avut relații sexuale cu alții sau cu parteneri infectați)
  • contact sexual neprotejat
  • un bărbat care are contact sexual neprotejat cu alt bărbat 
  • începerea vieții sexuale mai devreme de 18 ani
  • orice copil cu gonoree trebuie consultat de medic pentru a determina cauza infectării și pentru a descoperi un eventual abuz.

 Simptome

             Aproape jumătate din oamenii bolnavi nu au simptome. Perioada de incubație (timpul scurs de la infectare până la apariția simptomelor) este de 2 până la 5 zile, dar există situații când simptomele nu apar nici după 30 zile. 

Gonoreea poate să dea simptome doar atunci când s-a extins în alte regiuni ale corpului.

Please follow and like us: