FORMAREA NORILOR

Picăturile mai mici de 1 mm în general se transformă din nou în vapori prin frecarea cu aerul atmosferic şi nu mai ajung pe sol, ci procesul de formare a norului se reia.

Unele picături sunt “super-răcite” şi se transformă în cristale de gheaţă în interiorul norilor. Aceste cristale cad pe sol sub formă de ploaie, lapoviţă, ninsoare sau grindină. Formarea fulgilor de nea sau a boabelor de grindină în nor se numeşte acumulare.

Ştiaţi că …

  • marinarii care se pierd pe mări se pot orienta spre uscat după nori? Deasupra insulelor se formează adesea nori încreţiţi.
  • Cel mai înalt nor este Cumulonimbus ? Unul ca el poate atinge o înălţime de 18 km – dublul Everestului şi poate conţine peste o jumătate de milion de tone de apă!
  • Pentru a provoca ploaia artificială, norii sunt bombardaţi din avioane sau rachete cu cristale de iodură de argint? Apa din nori îngheaţă în jurul acestora şi cade pe sol sub formă de ploaie sau ninsoare.
  • Norii au avut mereu o importanţă deosebită în meteorologie? “Dacă nori lânoşi străbat cerul, fii sigur că nici o ploaie nu va strica ziua de vară”; “Când se văd în zare munţii şi culmile, aversele bruşte şi violente sunt foarte probabile”; “Cer cenuşiu, cer cenuşiu, niciodată prea ud, niciodată prea uscat”.
  • Locul cu cele mai dese precipitaţii de pe glob este insula Kauai, din arhipelagul Hawai din Oceanul Pacific? Aici plouă în medie cam 335 de zile pe an, uneori chiar 350 de zile pe an.
  • Locul cu cele mai puternice precipitaţii se afla la graniţa dintre India şi Bangladesh, în Cherrapunji, unde la vremea musonului cad între 10 şi 26 de metri de ploaie anual.
  • Locul cu cele mai puţine precipitaţii de pe glob este deșertul Namib, din Africa. Chiar dacă se află în lungul litoralului Oceanului Atlantic, influența curentului rece al Bengalei care trece de-a lungul ţărmului, face că toţi norii să se descarce pe mare sau pe o fâşie îngustă de litoral. Pe continent nu mai ajunge nici o picătură de ploaie. Vietăţile de aici fie nu beau niciodată, fie se adapă lingând roua ce se formează în zori pe pietre şi pe rara vegetaţie din zonă.
  • Priviţi de sus, norii par adesea nişte benzi sau valuri? Aceste forme apar din cauza vânturilor şi sunt numite “căile norilor”.
  • În anul 1970 un ciclon tropical (uragan) a bântuit prin Bangladesh, în insulele din delta Gangelui omorând circa un milion de oameni în inundaţiile catastrofale datorate ploilor musonice.
  • În luna aprilie 1982 tot în Bangladesh, grindina a căzut cu bucăţi de gheaţă de circa un kilogram care au făcut 92 de victime printre locuitori. “Boabele de grindină” aveau mărimea unei sticle de lapte!

Descarcă referat 7zip

Please follow and like us: