PĂSĂRI MIGRATOARE DIN ROMÂNIA 2

Păsări migratoare din România

 Rândunica ( Hirundo rustica )

          Este foarte răspândită în toată Europa pe perioada verii. Poate fi întâlnită din deltă şi până în văile munţilor. Rândunica este un zburător desăvârşit, calitate care o foloseşte şi pentru a-şi procura hrana. Din acest motiv preferă să cuibărească în apropierea zonelor deschise care îi oferă culoare lungi pentru a zbura în vederea dobândirii hranei. Zonele de cuibărit le alege în funcţie de abundența insectelor din arealul respectiv. Doar exemplarele din Sudul Peninsulei Iberice nu migrează. Exemplarele care trăiesc la noi în ţară pleacă toamna devreme, în stoluri mari, către Africa, de obicei în zona subsahariană dar pot ajunge până în sudul continentului. Călătoria este foarte dificilă şi cu pierderi mari, datorită epuizării şi a lipsei surselor de hrană, mai ales deasupra Mării Mediteraneene şi pe parcursul traversării Deşertului Sahara. În luna aprilie se întorc la locurile de cuibărit. Despre rândunică putem spune că a devenit simbolul păsărilor migratoare.

          Rândunica este neagră pe spate, aripi ,cap şi pe gât cu ceva reflexii albastre metalice. Pe frunte şi sub cioc are o pată roşie. Pe piept şi pe burtă este de culoare albă. Ca semn distinctiv au coada lungă şi bifurcată în ”V” iar ciocul este scurt şi turtit, cu deschidere mare. Rândunica poate ajunge la o lungime de 20 cm şi o greutate de 25gr. Sunt foarte bune zburătoare, adevărate acrobate şi sunt rar văzute pe pământ. Pot atinge viteze incredibile de până la 160 km/h. Această caracteristică le ajută mult la evitarea prădătorilor dar şi la hrănire. Este bine cunoscut faptul că rândunica se hrăneşte cu insecte pe care le prinde direct din zbor; la fel bea şi apa.

          Cuibul este construit de ambii parteneri, din lut amestecat cu păr şi paie iar interiorul este căptuşit cu puf şi păr de animale. Femela depune până la 6 ouă de culoare albă cu pete brune. Ambii parteneri clocesc prin rotație iar perioada de incubaţie este de 15 zile. Puii de rândunică sunt hrăniţi de părinţi încă 4 săptămâni. De obicei scot două serii de pui.

Please follow and like us: