Radiațiile ultraviolete

Radiaţiile ultraviolete – prieteni sau inamici?radiatia ultravioleta

Undele electromagnetice sau radiaţia electromagnetică sunt fenomene fizice în general naturale, care constau dintr-un câmp electric şi unul magnetic în acelaşi spaţiu, şi care se generează unul pe altul pe măsură ce se propagă. Majoritatea radiaţiilor nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar ele ne înconjoară şi efectele le simţim sau folosim în mod current

          Clasificarea radiaţiilor electromagnetice se face în funcţie de lungimea de undă a acestora, de frecvenţă sau energie.

          Domeniul razelor ultraviolete se referă la radiaţii cu lungime de undă de la 1 nm – 380 nm (1 nanometru = 10-9 m), cu o frecvenţă de 789 Hz (380 nm) până la 300 Hz (1 nm).

          În funcţie de efectele pe care le au asupra organismelor vii, radiaţiile ultraviolete sunt împărţite în 3 clase:

  • UVA (315-400nm), cu lungimea de undă cea mai mare, sunt cele mai puţin nocive şi sunt folosite în majoritatea centrelor de bronzare artificială; sunt mai intense dimineaţa şi seara, pot trece prin sticlă şi pot penetra straturile superioare ale pielii.
  • UVB (280-315nm) pot cauza arsuri ale pielii şi ochilor. Radiaţiile cu lungime de undă de aproximativ 280nm sunt puternic absorbite de proteine alterându-le sau distrugându-le. UVB, sunt mai puternice la prânz, nu trec prin sticlă, sunt responsabile de bronzare dar la o expunere prelungită a pielii conduc la îmbătrânire prematură, arsuri solare, urmate de slăbirea sistemului imunitar, apariţia unor boli de piele şi chiar modificări ADN.
  • UVB şi UVA bronzează dar şi ard pielea, ducând la arsuri întârziate, îmbătrânire şi cancer de piele.
  • UVC (200-280 nm) sunt cele cu acţiune predominant germicidă şi folosite la dezinfectare/sterilizare.

          Vestea bună este că ozonul stratosferic (stratul intact sau cel diminuat) reţine aproape toate radiaţiile UVC, lăsând să treacă procente din UVA şi UVC.

          Nu trebuie uitate avantajele folosirii radiaţiilor UV. Acestea au aplicaţii în domenii diverse ca: securitate, elemente de siguranţă şi autentificare (carduri bancare, bancnote, etc.), lămpile fluorescente, astronomie, studii biologice şi de combatere a dăunătorilor, spectrofotometrie, purificarea aerului, analiza minerale, markeri în chimie şi medicină, sterilizare, dezinfectarea apei potabile, etc.

          Unii fluturi (specia Papiloinoidea) utilizează semnale ultraviolete ca un sistem de comunicare. Sensibilitatea la această regiune oferă mai multe avantaje acestor fluturi, cum ar fi un canal de comunicare privat indisponibil pentru  animalele de pradă.

           Bronzarea este un proces complex care are loc la nivelul pielii şi constă în transformarea unor substanţe monomere ca tyrosina în melanină.

          Tot la nivelul pielii şi sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete UVB are loc si sintetizarea vitaminei D3 (C27H44O) pornind de la o formă de colesterol.

Please follow and like us: