TUTUNUL, ALCOOLUL ŞI CAFEAUA

TUTUNUL, ALCOOLUL ŞI CAFEAUA

factori nocivi asupra stării de sănătate a școlarului

Alcoolul, tutunul şi cafeaua sunt cele mai răspândite droguri în întreaga lume. Prin consumul acestora vreme îndelungată, se produce o scurtare voită a vieţii, o sinucidere lentă. Fumatul, consumul de alcool şi cafea de către tineri trebuie combătută prin mijloace informaţionale. De aceea  informarea elevilor  cu privire la  aceste comportamente  cu risc, la orele de educaţie pentru sănătate ,duce la prevenirea apariţiei acestui flagel la adolescenţi şi tineri.

Tutunul se obţine prin uscarea plantei „Nicotiana tabacum” şi are o compoziţie chimică complexă la care se adaugă produsele de combustie existente în fumul de ţigară.

Componentele fumului de ţigară sunt în număr foarte mare şi cele mai multe  dintre ele sunt cancerigene (cadmiu, acetonă, acid cianhidric, arsenic, etc.). Astfel, riscul de a face cancer pulmonar la un fumător, este de zece ori mai mare decât la un nefumător.

Efectele  negative pe termen scurt în urma inspirării fumului de ţigară sunt: creşterea ritmului inimii, creşterea tensiunii arteriale, lezarea mucoaselor  cavităţii bucale, îngălbenirea dinţilor, iritarea naso-faringelui şi a laringelui, apariţia tusei, scăderea  rezistenţei la infecţii respiratorii a organismului, iritarea  ochilor.

Pe termen lung, efectele negative sunt mult mai grave: apare  sindromul respirator al fumătorului cu tuse, expectoraţie, respiraţie greoaie dureri toracice; bronhopneumopatii, bronşite cronice, boli cardiovasculare, boli digestive, cancer al cavităţii bucale, al esofagului, laringelui, vezicii urinare; cancer pulmonar şi alte forme de cancer ,etc.

Tinerii care fumează încep să o facă deseori înainte de a împlini vârsta de 16 ani datorită mediului familial sau sub presiunea anturajului. Înainte da a lua o decizie  în privinţa fumatului, tinerii trebuie să reflecteze  asupra țelurilor lor în viaţă, astfel ei vor putea să reziste presiunilor exterioare.

Alcoolul este o substanţă care, odată pătrunsă în organism, ajunge direct în sânge, blocând mesajele către creier şi alterând percepţiile, emoţiile, simţurile şi  coordonarea mişcărilor.

Dintre efectele negative ale alcoolului asupra organismului cele imediate sunt: scăderea capacităţii de a gândi limpede, alterarea memoriei, tulburări de vedere, vărsături, greutate în coordonarea mişcărilor, pierderea cunoştinţei  chiar, comă alcoolică sau se poate ajunge chiar şi la deces.

Folosirea timp îndelungat a alcoolului produce numeroase boli, printre care şi alcoolismul. Alcoolismul este o boală cronică pe care de regulă alcoolicii nu o recunosc. Ei se simt ruşinaţi şi de aceea evită să discute cu familia sau să ceară ajutorul medicilor.

Efectele consumului de alcool au loc asupra stomacului, a intestinelor, asupra ficatului , a creierului şi a musculaturii. Consumul de alcool poate produce ciroză sau cancer la ficat, duce de asemenea la scăderea apetitului, la grave devitaminizări, boli ale stomacului, boli de inimă, pierderi de memorie. Consumul  exagerat de alcool poate duce de asemenea la impotenţă, la grave accidente, pruncucidere şi sinucidere iar copii care provin din părinţi consumatori de alcool au mari şanse de a deveni la rândul lor alcoolici. Consumul de alcool  afectează  înfăţişarea, produce depresii şi contribuie la degradarea fizică şi psihică a organismului.

O cantitate de alcool care nu îl afectează pe adultul obişnuit să consume ,  poate duce la intoxicaţii acute sau chiar la moartea unui copil sau al unui tânăr.

Cofeina este o substanţă ce se află în compoziţia cafelei şi are efecte de scurtă şi de lungă durată asupra organismului. Consumul  frecvent de cafea  creează o obişnuinţă care poartă denumirea de „cafeism”. Consumul exagerat de cafea duce la o intoxicare cronică a organismului. Cofeina  nu are un efect stimulant ci produce o falsă senzaţie de confort şi de alungare a oboselii.

Efectele de scurtă durată ale cofeinei asupra organismului: alungă somnul şi oboseala şi măreşte capacitatea de memorare, are acţiune diuretică, stimulează coordonarea motorie şi uneori este indicată în cefalee ( hipotensivi).

Efectele de lungă durată al consumului excesiv de cafea: tulburări de ritm cardiac, infarct miocardic, hipersecreţie gastrică, tulburări de tranzit intestinal, risc de cancer vezical şi de pancreas, oboseală, somnolenţă, epuizare fizică, hiperglicemie.

Tutunul, alcoolul şi cafeaua se mai numesc şi „toxice de plăcere”. Consumul îndelungat al acestor droguri pot crea dependenţă şi favorizează experimentarea altor droguri mai periculoase de către adolescenţi, în special.

Descarcă referat 7zip

Please follow and like us: