VIOLENȚA ÎN FAMILIE

         – stima de sine scăzută

         – depresie, stres major, frustrare

         – control de sine scăzut

         – sentimente de neputință

         – disponibilitate către violență împotriva sinelui dar şi împotriva celorlalți

         – dispoziție către dependențe şi boli psihice

         – sentiment cronic de vinovăţie

         – relații distructive

           Astăzi există multe grupuri de susţinere, ONG-uri, agenţii şi asociaţii care oferă adăpost şi consiliere persoanelor agresate. Persoanele din aceste instituţii specializate sunt antrenate să găsească soluţii, împreună cu victimele la problemele lor. Grupurile de susţinere pentru copiii adulţi ai alcolicilor de exemplu, Al-Anon, sau agenţiile guvernamentale ca Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei îi poate ajuta pe aceştia să îşi rezolve conflictele şi să îşi însuşească anumite cunoştinţe pentru a duce o viaţă liniştită, şi pentru a-şi dezvolta relaţii normale.

         În primul rând aceste persoane trebuie să părăsească mediul conflictual, să se îndepărteze de sursa abuzurilor. Apoi el va avea nevoie să îşi exprime toată furia acumulată în timpul agresiunilor îndurate. Persoanele specializate (asistenţii familiali) îi vor asculta cu atenţie şi răbdare, arătându-le cea mai mare înţelegere. Victimele violenţei domestice trebuie aproape forţate să „dea tot din ele” pentru a se „exorciza” de toată ruşinea, frica şi ura care s-au cuibărit în minţile şi inimile lor.

         Acest articol este doar un mic semnal de alarmă pentru toţi aceia care s-au aflat şi încă se află fie în poziţia de agresor sau de agresat în cadrul familiei lor. Violenţa se perpetuează de la o zi la alta, şi se răspândeşte ca o molimă cu fiecare persoană care preferă să sufere în singurătate şi nu caută ajutor în afară, fie la instituţii specializate, la Biserică, la prieteni, sau la alte comunităţi special create pentru a le ajuta. Este necesar să facă acest lucru mai ales dacă este vorba de abuzuri grave fizice. VIOLENŢA ÎN FAMILIE NU ESTE CEVA NORMAL! Fiecare om are dreptul la o viaţă liniştită şi fericită. Şi asta depinde numai de curajul fiecăruia de a face acest pas şi a cere ajutor în afară.

Descarcă referat 7zip

Please follow and like us: