ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural


Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este celebrată, la nivel mondial, la data de 15 octombrie, cu scopul de a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.

Încă de la începutul sărbătoririi sale, s-a considerat că acest eveniment  poate reprezenta un mod pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri. Din cauza rolului lor cheie privind producţia agricolă şi a siguranţei acesteia s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentaţiei.

Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele  naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43% din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.

Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporţionat de  sărăcie şi se confruntă cu forme multiple de discriminare, violenţă şi nesiguranţă. Cincisprezece ani de eforturi în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au produs doar îmbunătăţiri marginale în situaţia femeilor din mediul rural.

Având în vedere că 76 la sută din populaţia cea mai săracă trăieşte în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producţiei agricole contribuie la reducerea foametei şi a sărăciei în lume şi atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de Dezvoltare Durabilă până în 2030.

„Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă promite să nu lase pe nimeni în  urmă. Pentru a face faţă acestei situaţii, trebuie să ajutăm femeile din mediul rural să prospere şi să aibă acces la sprijinul şi informaţiile de care au nevoie, astfel încât să-şi poată pună în valoare potenţialul fără să-şi părăsească comunităţile”, declara fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru această zi.

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15  octombrie 2008. Stabilită de Adunarea Generală în Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din  mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

În ţara noastră, Ziua internaţională a femeii din mediul rural a fost  sărbătorită pentru prima dată în 1999, la Moeciu, judeţul Braşov. Asociaţia Naţională a Femeilor din Mediul Rural (ANFMR) a marcat, an de an, această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradiţional, în numeroase localităţi din ţară. În acelaşi timp, Organizaţia Femeilor Social Democrate a sărbătorit Ziua internaţională a femeii din mediul rural prin mai multe evenimente dedicate femeilor de la sate.

Descarcă referat 7zip

Please follow and like us: